Zanimljivosti

Prvo kinder jaje proizvedeno je 1972. godine u fabrici Ferrero u Italiji, a masovna proizvodnja igračaka počela je 1974. godine. Kinder jaje se prodaje u svim zemljama osim u Sjedinjenim Američkim Državama, jer tamošnji zakoni ne dozvoljavaju mešanje hrane i plastike, pa su iz tih razloga figure tamo i najcenjenije. Italijani su počeli da beleže serije od 1990. godine, dok su Nemci krenuli nešto ranije tako da katalogu koji se izdaje broji 14500 figura, a taj se broj stalno uvećava izlaskom novih kolekcija.

Postoje dve vrste figura: figure iz jednog dela (čvrste, ručno bojene figure), i figure na sklapanje. One izlaze u serijama i svake godine se pojavi oko 120-150 novih figura. Čvrste figure su ručno farbane, a posebnu draž i zanimljivost imaju ako se na njima nađe detalj koji je zaboravljen u procesu farbanja previdom osobe koja ju je bojila. Takve figure imaju posebnu čar i katalošku vrednost.

Dizajneri koji svojom kreativnošću stoje iza kinder figurica jako su maštoviti, jer figure prate junake crtanih filmova, mitske i biblijske ličnosti, a sve to stane unutar plastičnih jaja okruženih prvoklasnom čokoladom. Na našim prostorima, pojavljuje se oko 30% serija u odnosu na broj koji se pojavi na svetskom tržištu. to pokazuje i činjenica da u svetu postoji veliki broj kolekcionara koji se procenjuje na 1 200 000. Samo u nemačkoj veruje se da postoji oko pola miliona kolekcionara. Preko našeg kluba, uspostavićemo saradnju sa sličnim klubovima u inostranstvu i tako omogućiti našim kolekcionarima da brže i lakše kupe i prodaju željene figure.